4,68 kvadrata šume


Ljubitelj sam šume. Veliki. Prirode uopšte. Nije to stvar moje posebnosti. Nego šumine. Šta tu ima da se ne voli? Odmoriš se samo gledajući to golemo drveće. Moćno je. Živo. Visoko, zeleno, mirišljavo, šušti, njiše se, pravi hladovinu... 


I odlazim vrlo često gore, vikendom uglavnom. Mislim na Frušku goru. Prepuna je šume. Jednom samo da se između njenog drveća promuvate videćete - predivna je! Ipak, od vikenda do vikenda dug je put. Predugačak. Pa još preko asfalta i betona.


Kako se ono kaže? "Kad neće Maja šumi, šuma će Maji"? Pa da. Nacrtala je sebi šumu. Četiri dana je kada dođe kući sa posla stajala na merdevinama, čučala, sedela na podu, mazala i sebe i zid, ali je napravila tu malu šumu u stanu! I to brezinu. Nešto kao, onako, liči. Ma to nije ni bitno. Šuma je tu! Ponosna sam na tu moju šumu od 4,68 kvadrata vertikalne površine. Nije to malo. Još ako se pravilno koristi, može se u njoj zalutati, mogu se slušati ptice, pa i pomirisati vazduh. Ali da vam ne objašnjavam kako se koristi nacrtana šuma, znate to. Niste baš sasvim odrasli.


Ovo je zaista jednostavan zadatak ako ste ikada crtali nešto složenije od Čiča Gliše. Skica je prosta. Slobodna ruka je sve što vam treba, a ostalo ćete kupiti. I boje su proizvoljne. Baš kao i preciznost detalja. Moj plan je bio da dobijem nežne obrise stabala koja se stapaju sa prostorom, da zapravo sve izgleda kao pogled kroz zamagljeni, stakleni zid. Ta šuma je sasvim diskretna. Toliko da je apsolutno nemoguće ne primetiti je.


Bez obzira što sada ima već nekoliko godina od kako je sa mnom, svakog dana joj se obradujem. Ujutro kada odlazim iz stana, popodne kada se vraćam. Ponekad čak zastanem u prolazu na nekoliko trenutaka da joj se divim. I osmehnem se, zaista. Nije to do odličnog murala, do dobrog majstora, skladnog enterijera. Drugo je to. To je ljubav prema prirodi. Motiv. Vrlo jednostavno.

A vi? Čemu se vi osmehnete?



Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim?
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljime mejlom.
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice.
Hvala na čitanju :)
Ptica na žici

Comments

Post a Comment