CINQUE TERRE - PET ZEMALJA U 11 KILOMETARA

Italija je fantastična zemlja. I nije slučajno deo maštanja mnogih putnika. Pogledajte samo njenu istoriju, prirodu, mentalitet, modnu/dizajnersku industriju, geografski oblik, hranu, kinematografiju. Za fudbal i mafiju ne mogu da govorim iz ličnog iskustva, pa ću se držati onoga prethodno nabrojanog.
Riomađore
Do sada su mi se putevi po kojima lutam pružali najčešće u njenom pravcu. A kako ne verujem u slučajnosti, ispričaću vam kako sam stigla do "pet zemalja", ili Cinque Terre. Početkom 2013te dogovarala sam letovanje sa Jasminom, i već smo odlučile da će nas sunce tog leta grejati u Italiji. U glavi sam imala fotografiju koju sam jednom negde videla, strma litica nad malim, morskim zalivom i po njoj gusto poređane šarene kućice. Osim da se radi o Italiji, ništa više o tom mestu nisam znala. Svaka pretraga me je uporno navodila na tada čuveniji Pozitano i odustala sam od moje slike iz glave. Kada su avionske karte i smeštaj u Rimu bili uveliko rešeni, jednog vikenda u poseti roditeljima ušla sam u garažu da ostavim neke stvari i dok sam se tu vrtela sasvim slučajno mi pogled padne na stare novine koje su virile ispod nekih kutija. Na prvoj strani crno-bela fotografija, izvitoperena od kvašenja, bila je ista ona šarena slika koju sam dugo čuvala u glavi. Sagnula sam se da je izvučem, a ispod je pisalo Manarola, Činkve Tere. Odgovor koji sam dugo tražila na internetu našao je mene u tatinoj garaži.
Manarola
Pet zemalja su, nabrojano od juga ka severu, Riomađore, Manarola, Kornilja, Vernaca, Monteroso al Mare, a mi smo apartman iznajmile baš u onoj sa slike. Prva četiri mesta su smeštena na strmim liticama, u njima nema hotela niti automobilskog saobraćaja, ulice su uske, krivudave, pešačke. Sve u njima je neodoljivo filmski. Osim što su međusobno povezane vozom koji je interesantno tačan, između njih postoje i davno utabane, zemljane staze. Šetati njima je zadovoljstvo.
Kornilja
Doputovale smo vozom iz Firence, pa od stanice pešačkim tunelom pravo na glavnu ulicu i kuću naših domaćina, starijeg bračnog para. Uska i visoka građevina, svim kapacitetima posvećena je turizmu. U prizemlju je kafe/pekara, na spratu maleni restoran, iznad toga je bila naša terasa, a gazde su u potkrovlju. Kada nas je smestio u prelepu sobu, poslužio nas je domaćim vinom i potrudio se da nas malo upozna. Za Srbiju nije bio siguran, ali se Jugoslavije seća. Kao i Tita.
Vernaca
Tokom sedam dana, koliko smo provele ovde, nismo imale veliku sreću sa uslovima za kupanje i sunčanje, ali nas u lutanju ništa nije ometalo. Riomađore je najmanje od svih pet sela, i sa najmanje sadržaja. U njemu smo se zadržale toliko da se fotografišemo po kiši.
Monteroso al Mare
Manarola je uz Vernacu najčuvenija. Odnosno, fotografije ova dva mesta se najčešće pojavljuju na internetu i u turističkim časopisima pod imenom Činkve Tere. Manarola ima taman toliko sadržaja da vam ostavi vremena i za odmor. Nekoliko sporednih, uskih uličica koje se penju visoko iznad mora, širok, izbetoniran pristup moru koji može poslužiti za ulazak u vodu i sunčanje, stazu oko zaliva sa koje se pružaju odlične vizure za fotografisanje, vidikovac u vinogradu iznad sela, neobično groblje na steni, i takav položaj u odnosu na Mesec da ih uglavnom možete uhvatiti fotoaparatom u lep zajednički kadar.
Staza od Monterosoa do Vernace
Kornilja je utvrđena visoko na steni, manja od Manarole, ali veća od Riomađorea. Ona nema direktan dodir sa morem, a i od železničke stanice je deli pregršt stepenica. Ovde arhitektura i urbanizam asociraju na utvrđenje. Sve je mnogo zgusnutije, tešnje, uže, krivudavije, drugim rečima romantičnije, uzbudljivije, neobičnije. Restorani i kafei su minijaturni, sa po dve, tri stolice i stočićem ispred ulaznih vrata, jer za više nema prostora. Poseban doživljaj.
Pogledi sa staze
Vernaca obigrava oko zaliva na čijem je jednom kraju trgić sa crkvom, a na drugom utvrđenje sa visokom kulom. U odnosu na prethodna sela, reklo bi se, prostrano, ali i življe i tokom dana i tokom večeri. Sadržaja je znatno više, pa turisti imaju više razloga da se tu zadrže duže. Pristanište za čamce je dobro mesto za posmatranje Vernace sa mora, a najlepše vizure su ipak sa staze u brdima.
Stene i plaža u Manaroli
Monteroso al Mare je potpuno drugačije od prva četiri sela. Jedino je na ravnoj obali, jedino ima hotele i pristup automobilima, jedino ima pravu, široku plažu i najveće je od svih pet. U novijem delu naselja su uglavnom hoteli, a u starijem, koje po arhitekturi liči na opisana susedna mesta, ima živog sadržaja, restorana, kafea, butika, suvenirnica, poslastičarnica... svega što vam padne na pamet.
Manarola na mesečini
Kada dođete u Činkve Tere, da biste rekli da ste obišli svih pet zemalja morate proći stazama koje ih spajaju. Tek tamo ćete zaista doživeti ovo prelepo mesto. Ukupna dužina staza od Riomađorea do Monterosoa je oko 11km, što ni za neiskusne šetače nije mnogo. Staze koje spajaju Riomađore, Manarolu i Kornilju su najkraće i skoro sasvim ravne. One između Kornilje, Vernace i Monterosoa su duže i brdovitije, ali i mnogo uzbudljivijih vizura. Nešto pre našeg dolaska velike kiše su oštetile neke staze te su bile zatvorene, ali smo uspele proći 4, za mene najlepša kilometra kroz prirodu Italije. Od Monterosoa do Vernace smo se puna dva sata prvo penjale improvizovanim, strmim, zemljanim stepenicama kroz vinograde, zatim krivudale kroz maslinjake, pa kad smo izbile na zavidnu nadmorsku visinu, stazicom kroz gustu, zimzelenu šumu smo prolazile od vidikovca do vidikovca i tako sakupljale fantastične poglede na okolna mesta, zalive i pučinu. Usput smo pozdravljale druge šetače, fotografisale/se, uživale što se nalazimo upravo na ovoj tački planete. Od svih mojih planinarskih podviga, najradije se sećam ovog koji sam izvela u sandalama i suknji, damski. Jer, ipak je ovo Italija.
Osmeh u "mestu sa slike"

Više fotografija pogledajte ovde


Ovim putopisom doputovala sam na elektronske strane Wannabe Magazina.
Hvala Nađi i Ivani :)

Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim?
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljime mejlom.
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice.
Hvala na čitanju :)
Ptica na žici

Comments