NAJLEPŠE PLAŽE TASOSA

Retko pričam priče sa letovanja jer retko letujem. Iako volim more, ipak volim da ga spojim sa nekim lutanjem po okolini. No krajem prošle sezone jesam letovala i to na Tasosu. Znam da je većina uveliko upoznata sa grčkim plažama i ostrvima, ali je za mene ovo bio prvi put. Pa sam tako bila preplavljena utiscima sa tasoskih (jel’ se tako kaže?) plaža. 
Hotel Alexandra Lux
Zbog toga ću ovde pisati samo o nekoliko plaža u koje sam se zaljubila, iz različitih razloga. Reći ću vam i zbog kojih. 
Hotel Alexandra Lux
Sve ove plaže nanizane su duž južne obale ostrva, a prva i krajnja su međusobno udaljene oko pola sata vožnje. Stoga je zgodno da se smestite na primer u Potosu, pa se odatle provozate od jedne do druge, autobusom recimo. Više sadržaja imate u Potosu i manjem mestu do njega, Pefkariju. A osamljeniji smeštaj možete naći u blizini ovih plaža koje ću opisivati. 
Hotel Alexandra Lux
Plaže u mestima Potos i Pefkari, smeštena jedno do drugog, nisu naričite lepote. Prva je dugačka i peščana, prilično obična, a druga dosta kraća i šljunkovita. Ali između njih se nalazi uvala koju dele auto-kamp i luksuzni hotel Alexandra. Ova plaža ima plavu zastavicu, šljunkovita je, a u nekim delovima plićaka taj šljunak prelazi u stene zbog čega su postavljene plutajuće staze – pontoni, sve do dubine i odlične su za skakanje u more. Ovaj hotel već u septembru otvara svoje sadržaje i za one koji nisu njegovi gosti, pa smo mi koristile njihovu plažu, bazene, ležaljke, i sve što uz to ide. Skakanje sa pontona je bilo toliko zabavno da smo jednom prilikom samo to radile duže od sat vremena. Ovo mesto preporučujem za evociranje dečijih igara u moru, trošenja energije i smejanje. 
Rosonkremos i Notos
Od Potosa se može peške stići do plaže Rosonkremos, uz magistralu za oko 45 minuta. Ova plaža je ujedno i prva autobuska stanica posle Potosa, da znate ako ne želite da šetate. Smeštena je u uvali koju jednim delom koristi hotel, a ostatak je slobodan. Baš ovde je voda najtoplija. Plaža je peščana, čista i korišćenje ležaljke i suncobrana dobijete uz poručeno piće, a cene su povoljnije od ostalih plaža na kojima smo bile. 
Psili Ammos
Pored nje je jedna još manja uvala, takozvana plaža Notos. Mnogi je hvale više nego ovu prethodnu, mada su po meni iste u pogledu peska i vode. Ovde je znatno veća gužva upravo zbog toga što je sama plaža minijaturna. Od jedne do druge možete doći na dva načina, ili preko magistrale, ili lagano preko stena i kamenja da obiđete brdašce koje ih razdvaja. 
Aliki
Psili Ammos je sledeća u nizu i najlepša plaža koju sam videla do sada. Toliko čista i prozirna voda, sa peskom koji se sa plaže spušta sve u dubinu, bez ijedne travke na dnu, stvara utisak bazena. Taj doživljaj naglašava i ono prelepo prelamanje svetlosti kroz vodu i njeno igranje po dnu. Sama plaža je dovoljno prostrana da ne morate uzimati ležaljke da biste se tu smestili. Na oba kraja su stene u obliku ploča pa se možete opružiti i na njima, a sa jedne strane je maslinjak koji daje i hladovinu. Jedina mana ovog raja je to što baš na tom mestu izviru neke podzemne vode i osetno hlade more. 
Aliki
Nekih desetak kilometara dalje nalazi se Aliki, plaža, poluostrvo i antički kamenolom. Definitivno meni omiljeno mesto na Tasosu, potpuno čarobno. Plaža je peščana i pomalo tesna, prepuna ležaljki restorana i kafića, zavučena u zaliv između poluostrva i glavnog kopna. Dno mora je ovde interesantno za snorkeling
Aliki
Na ovo mesto bih se vratila prvenstveno zbog antičkih ruševina, zbog kamenoloma koji se nalazi sa one strane poluostrva ka otvorenom moru, i zbog prelepih staza za šetnju kroz gustu borovinu okolo i preko ovog brdovitog poluostrva. Na ovako malom prostoru doživećete miris borovine, pitomi zaliv sa plažom, ogromne bele stene, litice o koje udaraju talasi sa pučine i tragove antičke istorije. Za mene, kombinacija koja obara sa nogu. 
Aliki
Velika peščana plaža nizbrdo od magistrale, čije se ime piše Paralia Paradise, a do koje kroz šumu vodi strm, prašnjav put, je još jedno mesto koje me je podsetilo na detinjstvo. Kako kažu, tu su uvek visoki talasi, pa ako ste došli da plivate – zalutali ste. Ovde se najbolje igra u plićaku, skače, pluta i gnjura. Ako dobro ne procenite situaciju može vam se destiti da se nagutate vode i da vas talasi malo valjaju po plićaku dok ne uspete da se spasite. Sve u svemu, ja sam se sjajno provela :) 
Paralia Paradise
Između plaža Psili Ammos i Aliki naći ćete prirodni bazen u steni na ivici mora koji se zove Giola. Ja sam bila lenja da odem tamo pa zbog toga nema fotke, ali na netu možete naći sve, pa i uputstvo kako da stignete do njega. 
Manastir
Posle Giole, a pre Aliki plaže, na samoj magistrali, nalazi se lep manastir posvećen Arhanđelu Mihailu. Sa arhitektonske tačke gledano, objekat je veoma lepo smešten na litici visoko iznad mora, sa pogledom prema Svetoj Gori, koja se i nazire kada je vedar dan. Ulaz u manastirski kompleks je slobodan, s tim da će vam na ulazu dati adekvatnu odeću da se ogrnete ako su vam gole noge ili ramena. Iako je prostor mali, izuzetno lepo je uređen, a pogledi koji se pružaju sa ove visine mogu se posmatrati satima. 
Manastir
Ima na Tasosu još lepih plaža. Nisam ih sve obilazila. Da jesam, to bi bilo u celodnevnoj žurbi, a tako se ne može letovati. 

Ovaj tekst je objavljen i u Wannabe Magazinu 

Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim?
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite mejlom.
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice. 
Hvala na čitanju :)
Ptica na žici

Comments