ATINA ZA AKCIJU. ATINA ZA ODMOR.

I ove godine sam planove za letovanje pravila odmorna pa je ideja o ležanju na plaži i gledanje u horizont brzopleto odbačena, a usvojena je ova sa hodanjem po usijanoj metropoli kakva je Atina. Zbog toga zapisujem ovde u nadi da ću i zapamtiti - ne pravi planove za odmor kada si odmorna!
Uličice Plake
To ne znači da se u Atini nisam odlično provela. Naprotiv. Moj pametni telefon je izbrojao da sam prošetala 131km, a ja sam izbrojala još i kupanje u jezeru, kupanje u moru, obilazak nekoliko arheoloških lokaliteta i muzeja, obilazak lučkog dela grada, odlazak u Delfe, nova poznanstva, pa čak i jedan neplaniran šoping. Kako sam organizovala ovu ekskurziju i koliko me je sve, pojedinačno i ukupno koštalo, kao i brojne korisne linkove možete pročitati u prethodnom tekstu.
Pogled sa Akropolja na severni deo Atine
Sa Bojanom između zalaska sunca i Akropolja
Isplanirala sam da ovde provedem 11 celih dana i to mi je omogućilo da prva dva dana samo šetam gradom i upoznajem ga. Na taj način sam popunila mapu u svojoj glavi, pohvatala znamenitosti, restorane, najlepše bašte kafea, prodavnice, prečice, poglede, i po tome se kasnije kretala skoro kao lokalac.
Muzej Akropolja
U organizovanim šetačkim turama kojima sam se pridružila upoznala sam ljude iz celog sveta, čula interesantne istorijske činjenice o Atini, otkrila informacije o gradu koje su mi veoma koristile narednih dana.
Osim sa Grcima i strancima tamo sam se srela i sa Bojanom, mojom novosadskom drugaricom, koja se u povratku sa letovanja ovde zadržala taman toliko da zajedno dočekamo veče ispred Akropolja i večeramo suvlaki kod Tanasisa sa Dacom i Milanom.
Akropolj
Čitav naredni dan sam posvetila centralnom interesovanju svih posetilaca Atine i suštini mog dolaska. Spremala sam se za to, čini mi se polovinu školovanja, i sa malo neverice uživala u svemu što sam tamo videla. Obilazak muzeja Akropolja bio mi je savršen uvod. Sam objekat je arhitektonski zanimljiv i sjajno uklopljen u ambijent. Tek poslepodne, kada se gužva malo razišla, ušla sam u Akropolj. Od 16h pa sve do zatvaranja (3 sata kasnije) lagano sam šetala, fotografisala, nekoliko puta sela na klupu i posmatrala. Sve ovo možete obići za kraće od jednog sata, ako žurite ili su vam interesovanja drugačija.
Herodov amfiteatar
Akropolj
Zatim sam jedan dan provela uz vodu, prepodne jezersku, poslepodne morsku. Autobusom sam došla do interesantnog jezera Vouliagmeni koje sam ranije našla na internetu i izgledom me je privuklo. Nalazi se uz samo more, mineralno je i malo slano, smešteno među visokim stenama i uređeno je vrlo elegantno. Atmosfera je banjska i to mi se nije dopalo, pa sam drugi deo dana provela prekoputa, na prelepoj, maloj plaži. Stene, sitan šljunak, čista voda, miris soli i drveća...sve ono što sam shvatila da mi nedostaje. I zbog toga ponavljam da planove za odmor ne treba praviti odmorna. 
Jezero Vouliagmeni
Sledećeg dana autobusom sam otišla do luke Pirej i od te tačke krenula uz obalu sa ciljem da obiđem čitavo poluostrvo. Preambiciozan plan s obzirom na vrućinu i to da hladovine uglavnom nije bilo. Prvo sam stigla u Pasalimani, moderno uređen zaliv sa luksuznim jahtama i istim takvim baštama kafea i restorana. Tu sam napravila pauzu za kafu i odličan sladoled u RocaMBolesco. Zatim sam nastavila dalje ka manjem zalivu, Mikrolimano. Kada sam stigla u ovaj rustični, ribarski, autentično grčki ambijent bila sam već toliko umorna da me je interesovala samo lokacija autobuske stanice. Na žalost.
Plaža preko puta jezera
U povratku sam svratila u novi kulturni centar Stavros Niarchos Foundation, koji je projektovao čuveni Renzo Piano. I objekat, i atmosfera, i prostor koji ga okružuje su mi izuzetno prijali i ostala sam do poslednjeg prevoza ka centru grada. Ručala, fotografisala, obišla biblioteku, popela se na zeleni krov, sedela pored vode...
Pasalimani
Sutradan sam se probudila sa upalom grla od ledene vode koju sam pila tokom šetnje obalom, ali sam već bila prijavljena za organizovani obilazak antičkog centra sveta, Delfa, i ležanje nije bilo opcija. Iako mi je u takvom stanju putovanje u trajanju 3 sata do tamo i još toliko nazad, zajedno sa penjanjem po ruševinama, bilo veoma naporno, sami Delfi su ispunili moja očekivanja. Ovo je bio grad, moćan, bogat i izuzetno lepo uređen, izgrađen na strmom terenu i visoko u brdima. Pogled odatle je zaista lep i mogla sam zamisliti koliko je bilo teško izgraditi ga, pa čak i putovati do njega u ono vreme.
Kulturni centar Stavros Niarchos Foundation
Prehlada nije jedina koja mi se umešala u planove da obiđem i neka obližnja ostrva, da provedem još koji dan na plaži. I vreme se osetno pokvarilo, a meni su ostala još četiri cela dana do povratka. To sam iskoristila za usporavanje ritma i šoping iz zdravstvenih razloga. Kofer sam u dolasku napunila samo letnjom garderobom pa su mi sada na maksimalnih +20°C trebale patike, čarape, pantalone, majice, potkošulje, džemper, marama i kišobran. Najbolji izgovor ikada za kupovinu bez griže savesti ;)
Delfi
Detaljnije sam ponovo obilazila ona mesta u gradu koja su mi se najviše dopala i ona koja sam ostavila za "ako stignem". Osim što zbog prehlade nisam imala energije kao inače, sada sam imala i pregršt vremena, zato sam lagano lutala, sedela u omiljenim baštama, više posmatrala, duže sam spavala i sve je dobilo dimenziju pravog odmora. Upravo ono što mi je nedostajalo.
Tek mi je ovaj ritam tih poslednjih dana na odmoru dozvolio da još bolje vidim i doživim Atinu. Nogu pred nogu. Neka se smeju našoj vojvođanskoj usporenosti, ali kanda ima mudrosti u tom "natenane".
Smena straže na grobu Neznanog junaka
Lepota za Atinu

Više fotografija sa ovog putovanja pogledajte ovde.
Sve praktične informacije za organizaciju puta u Atinu, ili bilo koji drugi grad po istom principu, naći ćete u tekstu Putovanje u Atinu - kako ga organizovati sam.

Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim? 
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite mejlom. 
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice. 
Hvala na čitanju :) 
Ptica na žici

Comments