Parga - more u proleće

Desetak godina već nisam bila na letovanju u pravom smislu te reči. Na moru sam više bila u prolazu, usput, koji dan pa nastavljam dalje. Nisam ni pretpostavila da će mi baš letovanje ovoliko prijati. Naravno, pod „letovanje“ ovde podrazumevam boravak u jednom mestu na moru duže od 3 dana. Većina bi sigurno tu dodala još neke uslove da se putovanje nazove letovanjem. Meni je ovo bilo dovoljno.
Talasići - jedini prizor uz koji umem da meditiram 
Slučajno sam završila na ovom odmoru. Među mejlovima sa reklamama otvorila sam jedan koji me je klik po klik odveo do ponude za deset noćenja u Pargi sa autobuskim prevozom za neke smešne novce. Toliko smešne da sam istog dana uplatila sve za dvokrevetnu sobu, pa tek kasnije tražila društvo. Prvo sam pitala Divnu da mi se pridruži i tu je potraga za saputnikom bila završena. 
Divna, Piso Krioneri i ja 
Boravak na moru sredinom maja može biti dovoljno topao i za kupanje, kažu meštani, ali je ovog puta sve osim vode bilo toplo. Hladno more i dnevne temperature oko 26 stepeni savršeno su odgovarali dužem spavanju, pešačenju, izletima. Na plaži smo se zadržavale toliko da popijemo kafu na ležaljkama, mirišimo more i slušamo talase, kao meditiramo i kao se sunčamo. 
Na glavnom šetalištu Parge 
Izbegle smo turističku gužvu koja prati vrućine i sredinu leta. Kažu da smo izbegle i veće cene po kafeima i restoranima, mada to nisam primetila. Izbegle smo i izbegavanje onog dela dana kada zbog vrućine nije za šetnju, nije za sunčanje, nije za kupanje, nije ni za šta. Ujutro se naspavamo, obavimo rituale kafe i doručka, i ostatak dana je avantura. 
Zaliv i najlepše ostrvce 
O Pargi svi pričaju da je izuzetno lepo mesto. Da ima nekoliko lepih plaža u blizini. Da ima i stari grad sa tvrđavom koji je fantastičan za lutanje i fotografisanje. Puno ostrva u blizini, da je odatle jednostavno napraviti interesantne izlete. Na primer do Lefkade ili Krfa, pa i do Meteora. Sve je ovo tačno, uverila sam se. 
Uličice starog grada 
Stari grad je apsolutno moj favorit. Uske i krivudave ulice, strme i naporne u oba pravca, sa gusto poređanim kućama i fantastičnim detaljima starog i novog uređenja. Tu su naravno i sve najinteresantnije bašte restorana i kafića sa prelepim pogledom na mali zaliv sa ostrvcima; radnje sa suvenirima, rukotvorinama od kože i keramike, garderobom, nakitom...šta god vam na pamet padne. 
Pogled sa tvrđave 
Kada ovim ulicama stignete do najviše tačke, do ulaza u tvrđavu, i pređete na drugu stranu brda, ugledaćete veliku plažu Valtos, koju mnogi hvale. Ja sam je samo osmotrila sa visine i daljine, dovoljno da mogu reći da je dugačka :) Više naginjem ka onim malenim, zavučenim, skoro tesnim plažama, okruženim stenama, kao što je Piso Krioneri. Ona se nalazi na drugoj strani Parge, i bila nam je najbliža smeštaju. Između ove dve plaže je velika gradska plaža, Krioneri. Njena prednost je u tome što je ispred nje nekoliko ostrvaca od kojih je ovo najveće ujedno i najbliže, pa mnogi do njega plivaju. Na njemu se nalaze dve crkve, najmanje koje sam videla, dva brda na krajevima ostrva, šumice i plažica, sve u deminutivima. Preslatko. 
Na tvrđavi 
Pričali su nam da do plaže Lihnos možemo stići peške preko brda. To smo naravno i uradile. Za fruškogorske planinare ova šetnja je bila i kratka i laka, pa verujem da bi to svako mogao da ponovi. Meštani će vam objasniti kako da stignete do ove staze, a postoje i putokazi. Dužina joj je oko 4,5km, a u to ulazi kratko, ali strmo penjanje do maslinjaka, zatim sjajna šetnja među ovim drvećem, pa onda spuštanje asfaltnim putem do same plaže. Jednostavno. 
Kroz maslinjake do Lihnosa 
I ova plaža je, po mojim kriterijumima ostala iza one dve u samom gradu. Zadržale smo se toliko da popijemo kafu, pa smo se vratile čamcem. To je druga opcija za dolazak dovde, ali je meni sama šetnja kroz maslinjake bila jedini plus. Naravno, da je bila vrućina i da smo dolazile radi kupanja, imala bih drugačije mišljenje. 
Na kopnenom putu do Lihnosa 
Osim starog grada i plaže Piso Krioneri, najsnažniji utisak na mene ostavila je tvrđava. Njen položaj je ono što me je privuklo. Fantastičan duh mesta, uostalom, to imaju sva utvrđenja. Pogled na zaliv, na gradić, na pučinu i rasuta ostrvca, je neprocenjiv! Sama građevina nije u sjajnom stanju, čak je prilično zarasla u visoku travu, bedemi su joj razrušeni, ali je pristupačna jednim delom i ima uređen plato sa par drvenih klupa i restoranom. Obožavala sam doći na ovo mesto svakog dana samo da bih odatle posmatrala. 
Na vodenom putu od Lihnosa 
Napravile smo i jedan izlet vozićem do Ali Pašine tvrđave, visoko u brdima. Vožnja je bila zabavna, a sa same tvrđave pogled na obalu je ono što ostaje u sećanju. I ovo utvrđenje je zapušteno, mada nije nepristupačno. Desetak kilometara puta kroz naselja i šumu, sa konstantnim usponom, zahteva oko 3 sata hoda u jednom pravcu, pa ako se odlučite za ovu šetnju odvojite veći deo dana i dobro se pripremite. 
Pogled kod Ali Pašine tvrđave 
Nekoliko stvari sam zaključila na ovom putovanju. Da i meni može da se desi da naletim na akcijsku ponudu turističkih agencija. Da biti duže od 3 dana u jednom primorskom mestu nije obavezno dosadno. Da je maj savršen mesec za boravak na moru. Da ću ovakvo putovanje obavezno ponoviti. 
Momenat donošenja zaključaka o ovom putovanju 
Iz Parge smo napravile izlet na Krf, grad u koji sam se zaljubila na prvi pogled! O njemu pročitajte ovde.

Ovaj tekst je objavljen i u Wannabe Magazinu.

Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim?
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite mejlom.
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice. 
Hvala na čitanju :)
Ptica na žici

Comments