ŽIVI ONO ZA ČIM GORIŠ 1/2

Ako krenete na put i nemate određen cilj, kako ćete znati kada ste stigli?
Kakvu emociju u vama budi ova rečenica?


U meni je izazvala malu buru radosti. Nije me mogla sasvim obuzeti jer je tu negde čučao i strah zbog izmešanih predrasuda i uverenja, ali je ipak radost bila za nijansu snažnija. Da nije, možda i ne bih uspela da izvedem ovo putovanje bez unapred određenog cilja. Da budem potpuno iskrena, bilo je tu i onog upornog inata deteta, zbog kog sam, vrlo verovatno, odabrala inženjerski poziv - e baš mogu! Kako je sve počelo pročitajte ovde.

Tour de YU

Tuzla mi je bila prva stanica. Zapravo sam tamo krenula da razbijem strah od početka, jer su me u tom gradu čekala poznata lica, Julija, Tanja i Milan. Otkrila sam da je Tuzla pravi biser. Prelep gradić sa još lepšim slanim jezerima u sred njegovog centra. Zaista sam uživala tamo. Naspavaš se, pojedeš nekoliko onih malih bureka, popiješ kafu u "Bosni", pa dok Tanja nadoknađuje majčinski neprospavanu noć, a Milan trenira, ti prošetaš sa Julijom skroooz do centra i nazad. A kasnije možemo kako hoćemo.
Fascinacija: prirodno, slano jezero, prelepo uređeno za kupanje, zove se Panonsko :)

Tuzla
Zatim Travnik. Negde sam čula da je Travnik zadržao duh starih vremena, pa sam to još povezala sa Ivom Andrićem, i tako je ovo mesto stiglo na moju mapu. Pojavila sam se tamo bez najave, a pred sam zalazak sunca. Vrlo samouvereno. Ispostavilo se da je pronalaženje prenoćišta bilo teže nego što sam zamislila, ali sam naišla na dobre ljude, tek tako na ulici. Dve starije žene su me uputile ka motelu izvan grada, i za svaki slučaj mi ostavile broj telefona da se javim ako ni tamo ne bude mesta, pa da me one prime kod sebe. Hvala im, ugrejale su mi srce. Sutrašnje prepodne je bilo dovoljno da lagano obiđem izvor Plave vode, pa prelepu tvrđavu na brdu, muzej-Andrićevu rodnu kuću i centar grada.
Fascinacija: tvrđava Stari grad je verovatno najlepše obnovljena tvrđava koju sam obišla na ovim prostorima. Prelepe vizure ima za fotografisanje ;)

Travnik
O Mostaru sam već pisala i to možete pročitati ovde. Zbog velike gužve u gradu oko održavanja Red Bull skokova sa mosta, sa domaćinima sam otišla do mora, da onako olako, buržujski dodam: na kafu. Iako je to za mostarce svakodnevica, za nas kojima na putovanje do mora avionom, sveukupno ode bar 5 sati, skoknuti tamo na kafu zvuči snobovski. Drvenik je maleno mesto u blizini Zaostroga. Taman toliko da u njega stane jedna ulica, red kuća, šljunkovita plaža i hlad borova. Ako ćemo iskreno, zar vam više i treba na moru?
Fascinacija: sam izgled ovog mestašca i sklop sadržaja neće vam dati ništa drugo osim apsolutnog opuštanja.

Drvenik
Opirala sam se ideji odlaska u Trebinje, mada mi je ono dugo već na listi mesta koje želim obići. Samo iz razloga što mi se činilo da će mi povratak odatle biti predugačak. Ipak, kockice su se tako složile da nisam mogla odbiti ono: "prijatelj mog prijatelja je i moj prijatelj". Stigla sam u Trebinje, a da nisam poznavala ni grad ni ljude, no svet je malo mesto, i dočekana i ugošćena, sada i ovde imam prijatelje. Mali grad, mali centar, sve razdaljine se mogu meriti koracima (moj osnovni kriterijum ocenjivanja mesta za život), prelepa reka, ogromna brda i planine gde god pogledaš, a odmah iza njih moreeeee. Šta više da vam kažem.
Fascinacija: slatko, opušteno mesto nadomak mora i gradova poput Dubrovnika, Herceg Novog, Mostara, više nego dovoljno.

Trebinje
Ukazala mi se prilika da odatle obiđem Dubrovnik. Još jedno mesto sa one liste. Iako sam znala da će ovaj izlet trajati samo 2-3 sata, radovala sam se veoma. Skoncentrisala sam se samo na stari grad. Dan je bio savršeno sunčan. Sezona je bila na izmaku pa je i gužve bilo manje. Ništa  nisam očekivala. Osim iznenađenja. Dalje ne bih imala ništa reći jer će fotografije bolje dočarati ono što sam videla. A utisci, emocije, uspomene...prekrasne, ništa više.
Fascinacija: arhitektura, očuvanost, prelepa kombinacija masivnih zidina od belog kamena, palmi i plavetnila neba i mora, za oduzimanje daha.

Dubrovnik
Nastavak putovanja pročitajte ovde.

Kako se uopšte dogodilo ovo putovanje pročitajte ovde.
Više fotografije pogledajte ovde.

Svideo vam se tekst i smatrate ga korisnim?
Podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljime mejlom.
Da vam moji putopisi stižu na mejl periodično prijavite se na dugme SUBSCRIBE na vrhu stranice.
Hvala na čitanju :)
Ptica na žici

Comments